Reklama

W wolnej chwili

Keczup

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
3 kg pomidorów
1 seler
1 por
1 czerwona papryka
25 dag cebuli
20 dag cukru
2,5 łyżki soli
1 szklanka octu
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
10 goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka papryki w proszku

Wykonanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić i przełożyć do dużego rondla. Dodać pozostałe pokrojone warzywa, dusić wszystko razem na małym ogniu. Gdy zmiękną, zblendować lub przetrzeć przez sito.
Do przecieru dodać sól, cukier, ocet i przyprawy korzenne (można dodać je w woreczku, a na końcu wyjąć). Gotować keczup, aż zgęstnieje, a woda odparuje. Następnie przelać do małych słoiczków i gorące zakręcać. W lodówce przechowywać do 2 tygodni.
Jeśli keczup nie jest przeznaczony do szybkiego zużycia, zapasteryzować (20 minut).

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2020-09-02 10:38

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Chlebek

Któż nie lubi domowego chlebka z chrupiącą skórką? Niestety, jego wykonanie często nie jest łatwe. Siostry Józefitki z Częstochowy proponują chlebek, który nie wymaga wielkiej pracy, a jest bardzo smaczny. Warto spróbować!

1 kg mąki pszennej 1 łyżka ziaren czarnuszki lub pestek dyni 4 łyżki ziaren lnu 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki otrębów pszennych 4 szklanki ciepłej wody 1 i ¼ łyżki soli 1 i ¼ łyżki cukru 10 dag drożdży
CZYTAJ DALEJ

Św. Szczepan

[ TEMATY ]

św. Szczepan

en.wikipedia.org

Św. Szczepan

Św. Szczepan

W drugi dzień świąt Bożego Narodzenia, 26 grudnia, Kościół katolicki wspomina św. Szczepana, diakona i pierwszego męczennika.

Autor Dziejów Apostolskich podaje, że był on jednym z siedmiu diakonów młodego Kościoła, wybranym do sprawowania opieki nad wdowami i ubogimi (Dz 6, 1-6). Kiedy gorliwością głoszenia Ewangelii, czynieniem znaków i cudów naraził się starszyźnie żydowskiej i kiedy Żydzi nie mogli w dyskusji sprostać mądrości i Duchowi, z którego natchnienia Szczepan przemawiał, podburzyli oni lud, postawili w Sanhedrynie fałszywych świadków przeciw Szczepanowi i oskarżając o bluźnierstwo przeciw świątyni i Prawu, doprowadzili do ukamienowania go (Dz 6,7 - 7,60).
CZYTAJ DALEJ

Najstarszy zachowany do dziś opłatek został znaleziony w książce należącej do polskiego szlachcica

2025-12-26 18:14

[ TEMATY ]

opłatek

_Alicja_/pixabay.com

Najstarszy zachowany do dziś opłatek został znaleziony w książce należącej do polskiego szlachcica Władysława Konstantego Wituskiego (1605-1655). O odkryciu tym oraz bibliotece polskiego podróżnika, zagrabionej przez Szwedów w XVII wieku, opowiada w rozmowie z PAP dr Joanna Zatorska-Rosen.

Badaczka z Uniwersytetu Sztokholmskiego jest autorką rozprawy na temat biblioteki Wituskiego, wywiezionej z Polski przez wojska szwedzkie podczas potopu szwedzkiego i przechowywanej do dziś na Zamku Skokloster pod Uppsalą.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję