Ciasto naleśnikowe
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
Wykonanie:
1. Do wysokiej miski wsyp
mąkę, dodaj mleko, wodę
gazowaną, jajka i szczyptę
soli.
2. Miksuj do momentu
połączenia się składników.
Ciasto odstaw na 10 min.
3. Do smażenia naleśników
sprawdzi się patelnia
z nieprzywierającą powierzchnią.
Jeśli korzystasz
ze zwykłej, możesz
dać odrobinę tłuszczu.
4. Na dobrze rozgrzaną
patelnię nalej niecałą
chochelkę ciasta, szybko
podnieś patelnię i równomiernie
rozlej ciasto po jej
powierzchni.
5. Smaż naleśniki z obu
stron na rumiany kolor –
najlepiej przewraca się je
na drugą stronę za pomocą
dłuższej łopatki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Zapiekane z grzybami
Składniki:
75 dag grzybów (kurki, gąski, pieczarki)
1 duża cebula
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz
2 jajka
2 łyżki startego sera żółtego
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Reklama
Wykonanie:
1. Grzyby oczyść, umyj, drobno pokrój
i wrzuć na wrzącą wodę,
zagotuj i odcedź.
2. Drobno posiekaną cebulę
uduś z dodatkiem oliwy,
a gdy zacznie się rumienić,
dodaj grzyby i duś je
do miękkości, od czasu
do czasu mieszając.
3. Tak przygotowane
grzyby dopraw solą
i pieprzem, wymieszaj z surowymi jajkami
i startym serem.
4. Naczynie żaroodporne o średnicy takiej
jak średnica naleśnika wysmaruj masłem.
5. Układaj w nim kolejno naleśniki i smaruj
każdą warstwę grzybowym nadzieniem
(ostatnią warstwą musi być naleśnik).
6. Wstaw naleśniki do piekarnika nagrzanego
do 180oC i zapiekaj ok. 20 min.
7. Podawaj posypane natką pietruszki z sosem
śmietanowym i surówkami.
Śledzie w cieście naleśnikowym
Składniki:
1 kg filetów śledziowych typu matias
3 jajka
5 łyżek mąki
Zalewa:
4 szklanki wody
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek keczupu
3 łyżki przecieru pomidorowego
3/4 szklanki oleju
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
Dodatkowo:
3 cebule
3 ogórki konserwowe
Wykonanie:
1. Śledzie zalej wodą i mocz przez 20 min. Osusz
na ręczniku papierowym i pokrój na 5-centymetrowe
kawałki.
2. Mąkę połącz z jajkami i zrób gęste ciasto naleśnikowe
(nie dodawaj soli).
3. Śledzie maczaj w cieście i smaż na rozgrzanym
tłuszczu. (Będą bardzo słone, ale niech cię to nie przeraża.
Zalewa sprawi, że słoność zniknie).
4. Z podanych wyżej składników stwórz zalewę i zagotuj.
Odstaw do całkowitego wystudzenia.
5. Cebule pokrój w krążki, ogórki – w talarki.
6. W wysokim naczyniu układaj warstwami: śledzie, cebulę,
ogórki. Zalej wszystko zalewą.
7. Podawaj po kilku godzinach.
Z mięsem z rosołu
Składniki:
niewielka cebula
zmielone mięso z rosołu
ugotowana marchewka
jajko
łyżka bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, majeranek (opcjonalnie
olej i masło do smażenia
Reklama
Wykonanie:
1. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na niewielkiej ilości
oleju.
2. Zmielone mięso dokładnie wymieszaj z pozostałymi
składnikami. Jeśli farsz jest zbyt suchy,
dodaj kilka łyżek rosołu.
3. Gotowy farsz wyłóż na naleśniki,
zawiń.
4. Podsmażaj na niewielkiej
ilości masła na złoty
kolor (sprawdź, czy farsz
jest gorący).
Po meksykańsku
Składniki:
1 cebula
1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego
passata pomidorowa
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
olej do smażenia
masło
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano
natka pietruszki
Dodatkowo:
15-20 dag żółtego sera
Wykonanie:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż
na patelni.
2. Mięso wymieszaj z przyprawami, dodaj do cebuli
i podduś (mieszaj od czasu do czasu, żeby nie powstały
grudy).
3. Dodaj passatę pomidorową i duś do miękkości
mięsa.
4. Dodaj odcedzone kukurydzę i fasolę. Gotuj przez
chwilę. Odparuj nadmiar wody, żeby sos był gęsty.
5. Wykładaj sos na naleśniki, zawijaj je w rulony i układaj
w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
6. Posyp naleśniki startym serem i zapiekaj w piekarniku
nagrzanym do 180°C przez 10-15 min.
7. Podawaj udekorowane listkami pietruszki.
Rada: Jeśli nie lubisz naleśników zapiekanych, możesz
podawać je złożone w trójkąty, polane sosem
z kleksem śmietany i posypane listkami pietruszki.